Nastal ten správný čas prodat váš investiční byt?

20. září 2019Natálie Veselá

Koupili jste před lety byt na investici a teď potřebujete peníze na něco úplně jiného? Nebo už máte jen plné zuby neustálých požadavků nájemníků, nebaví vás už řešit kapající kohoutky a prasklé žárovky? Štve vás fluktuace nájemníků? Ať už jsou vaše důvody k prodeji jakékoliv, určitě si kladete otázku, jestli je to z finančního hlediska dobrý nápad.

„Pokud chcete výhodně prodat, nyní rozhodně neuděláte chybu,“ říká naše realitní specialistka Bohumila Halgašová. „Ceny jsou stále vysoko a poptávka zatím příliš neklesá.“ K tomu podle ní ale zákonitě za nějaký čas dojde a v reakci na to budou muset prodávající začít slevovat. Tak se to na trhu s realitami pravidelně opakuje. A právě proto mají tzv. samoprodejci takový problém stanovit skutečně realistickou cenu.

Dvaapůlkrát tolik
„Orientují se podle inzerátů, které ale ve většině případů neavizují cenu, za niž se nakonec skutečně prodávají. Pak propadnou panice a pod tlakem emocí sleví zase naopak až příliš,“ popisuje. Sama už podle svých slov měla v péči nemovitost, za kterou prodávající nakonec utržil dvakrát více, než si původně představoval. Jedině specialista, který se na trhu pohybuje kontinuálně a sleduje jeho vývoj každý den, je schopný vyhodnotit, co za kterou konkrétní nemovitost můžete dostat. „Naše přidaná hodnota je také v tom, že dokážeme nemovitost připravit a poradit s úpravami tak, aby se prodala za možné maximum. Musíte ukázat to, co je na vaší nemovitosti výjimečné, a to někdy zvedne cenu třeba i o milion,“ dodává Halgašová.


Pozor na rekonstrukce
Ale pozor: pokud jste v bytě prováděli nějaké stavební úpravy, měli byste si být jisti, že jsou „papírově“ v pořádku. „Řešila jsem případ, kdy majitelé provedli rekonstrukci a zasáhli do nosné zdi bez souhlasu společenství vlastníků a bez stavebního povolení,“ popisuje expertka. „Kdyby to takhle prodali, kupující by po nich v budoucnu mohl chtít náhradu škody. Tady je potřeba získat dodatečné stavební povolení a celé to zkolaudovat,“ vysvětluje. „Někdy, když je to ale opravdu špatně, vám nezbyde než provést další stavební úpravy. Například abyste neohrožovali statiku domu, dostavět nějakou oporu,“ dodává další specialista Lubomír Polášek. „Není výjimkou, že někdo zbourá nosnou příčku. Už jsem to viděl mnohokrát,“ říká.

Možná že takovou úpravu ve vašem bytě provedl jeho předchozí majitel a vy o ní nemáte ani tušení.

„Ty dveře byly už vybourané, když jste byt před deseti lety koupili, teď jste ho prodali a najednou se ta zeď začne kroutit, začne se pátrat po příčině a vy budete mít obrovský problém,“ upozorňuje Polášek.  

Přečtete si také: 5 důvodů, proč se nepouštět do prodeje nemovitosti na vlastní pěst

Nenaleťte žralokům
Svěřit prodej vaší nemovitosti odborníkovi se samozřejmě vyplatí i kvůli smlouvám, které mohou obsahovat nejrůznější kličky. „Můžete narazit na nejrůznější spekulanty a podvodníky, nikdy nevíte,“ říká Halgašová. Realitní specialista ohlídá, aby po právní stránce proběhla vaše transakce hladce a „čistě“. Chybu ve smlouvě nebo v načasování jednotlivých kroků prodeje vy jako laik nemusíte odhalit a nemusí to skončit vždy happy endem.

A pokud jednou podepíšete špatně napsanou kupní smlouvu, tak už s tím bohužel nikdo nic neudělá.

„Nedávno se na mě obrátil klient, který se pokoušel nemovitost prodat sám, ale nakonec vycouval, když po něm kupující chtěl, aby přijal část peněz z kupní ceny ,bokem‘ a bez smlouvy,“ pokračuje Halgašová. „Zřejmě chtěl ušetřit na dani a to mého klienta vylekalo,“ vysvětluje. Nejvíce takových spekulantů a podvodníků podle Halgašové i Poláška přitahuje server Bezrealitky.cz, protože samoprodejci jsou v tomto ohledu velmi zranitelní. Pokud chcete mít jistotu, že svou nemovitost prodáte výhodně, bezpečně a v souladu se zákony, neměli byste riskovat, že naletíte i vy.

Prodat nemovitost bezpečně, férově a doslova na pár kliknutí s námi není problém. Nechte si od nás zdarma sestavit cenovou nabídku na míru. O všechno ostatní se pak už postaráme v rámci Okamžité platby my.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny