Prodej nemovitosti z dědictví - dědická daň a daň z příjmu

13. března 2020Redakce

Zdědili jste nemovitost, kterou plánujete prodat, a zajímá vás, jaké daně a v jaké výši budete muset odvést státu? Máme pro vás aktualizovaný a kompletní přehled toho nejdůležitějšího, co musíte o daních v případě dědictví nemovitosti vědět.

Dědická daň

Dobrá zpráva je, že dědickou daň ze zděděné nemovitosti (ani z jiného dědictví) platit nemusíte. Byla totiž v roce 2014 zrušena a dědictví bylo zařazené do kategorie Bezúplatné příjmy, které jsou od daně osvobozené.  


TIP
Přemýšlíte o prodeji bytu nebo domu? Získejte od nás zdarma a nezávazně cenovou nabídku. Stačí vyplnit formulář a my vás budeme obratem kontaktovat, abychom společně vybrali to nejlepší řešení přímo pro vás. Přejít na formulář

Jako dědic tedy neplatíte žádnou daň. Nicméně stále je třeba zaplatit notáři, kterému se v dědickém řízení říká soudní komisař, za úkony, které v dědickém řízení provedl, a za přípravu podkladů pro rozhodnutí soudu.

Notářské poplatky při dědictví nemovitosti v roce 2022

Odměna notáře v dědickém řízení se počítá procentuálně z hodnoty movitého i nemovitého majetku, které se v řízení vypořádává. Platíte také za další služby spojené s dědickým řízením. Potřebujete například znalecký posudek o ceně nemovitosti. Ten vám může vystavit i makléř renomované realitní kanceláře.

Platíte také za další služby spojené s dědickým řízením. Potřebujete například znalecký posudek o ceně nemovitosti. Ten vám může vystavit i makléř renomované realitní kanceláře .

Prodej bytu z dědictví a daň z příjmu

Pokud se jako dědic rozhodnete nemovitost z dědictví prodat, vezměte v úvahu pětiletou lhůtu. Po jejím uplynutí můžete zděděnou nemovitost prodat, aniž byste platili daň z příjmů z prodané nemovitosti.  

Pokud prodáváte dům nebo byt nabytý v dědictví po zůstaviteli, který byl vaším příbuzným v řadě přímé,  tak se pětiletá lhůta zkracuje o dobu, po kterou byly tyto nemovitosti prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele. Tedy prodáváte-li byt po prarodičích, rodičích, dětech nebo manželovi/manželce, od pětileté lhůty odečtěte i dobu, po kterou ji vlastnil ten, po kom nemovitost dědíte.

Kdo je dědicem v přímé linii

  • Manžel
  • Manželka
  • Děti
  • Vnoučata
  • Rodiče
  • Prarodiče

Jak vysoká je daň z prodeje zděděné nemovitosti?

15% daň z příjmu se vypočítává ze základu, který tvoří rozdíl prodejní ceny a ceny odhadu pro dědické řízení. Tedy odhad nemovitosti pro dědické řízení byl 2 miliony, prodali jste za 2,2 miliony, základ je 2,2 mil. - 2 mil. = 200 000. Ze základu spočítáte 15 %, daň tedy vychází na 30 000 Kč.

Příklady výpočtu dědické daně z praxe

Paní Dvořáková prodává byt, který zdědila po své matce. Matka byt vlastnila 8 let. Paní Dvořáková proto od 5 leté lhůty může odečíst 8 let a je od daně osvobozena.

Pan Kovář prodává byt, který s manželkou koupili před 3 lety. Manželka bohužel zemřela a pan Kovář se stěhuje do menšího bydlení a byt prodává. Daň se na něj tedy vztahuje.
Odhad pro dědické řízení byl 2 900 000 Kč, pan Kovář byt ale prodal za 3 100 000 Kč. Před prodejem ještě opravil koupelnu s náklady 50 000 Kč a realitnímu makléři zaplatil provizi z prodeje 93 000 Kč. Základ pro daň je tedy 3 100 000 - 2 900 000 - 50 000 - 93 000 = 57 000 Kč. Daň z příjmu je 15 %, pan Kovář tedy zaplatí 8550 Kč.

Paní Svobodová zdědila byt po své sestře, není tedy dědicem v přímé linii a nevztahuje se na ni osvobození od daně z příjmu. Odhad nemovitosti pro dědické řízení byl 2 300 000, podařilo se jí ho však prodat za 2 400 000. Základ je tedy 100 000 a paní Svobodová zaplatí daň 15 000 Kč.

Jak snížit daň z prodeje dědictví

Od základu pro výpočet daně lze ještě odečíst náklady s pořízením, prodejem či investicí do nemovitosti.

Co můžete od základu odečítat?

  • Cenu odhadu nemovitosti pro dědické řízení
  • Provizi realitní kanceláři
  • Náklady na rekonstrukci
  • Delegace právního zástupce (podpisy smluv, předání bytu, přepis služeb atp.)
  • Náklady na vystěhování
  • Náklady na úpravy bytu (např. výmalba, profesionální úklid)
  • Umoření hypotéčního úvěru

Jak a kdy zaplatit daň z příjmu z prodané nemovitosti

Vztahuje-li se na vás povinnost zaplatit daň z příjmu z prodeje nemovitosti nabyté dědictvím, je třeba podat daňové přiznání na finanční úřad. Termín pro toto přiznání je do 31. března roku následujícího po prodeji. Do stejného data je také nutné zaplatit daň na účet příslušného finančního úřadu.

Chcete si ušetřit starosti s prodejem zděděné nemovitosti? Rádi vám pomůžeme. Získejte od nás nezávazně a zdarma cenovou nabídku, díky které zjistíte, kolik můžete v rámci Okamžité platby za vaši nemovitost dostat, bez starostí a s jistotou.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny